Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

4 marca 2017 r.
7:57

7 dań na post, których musisz spróbować

29 3 A A
Dorota Otachel, właścicielka restauracji Old Pub w Lublinie: Świeży sandacz soute, usmażony na oleju rzepakowym, cytryna, świeży koperek. Im prościej, tym smaczniej
Dorota Otachel, właścicielka restauracji Old Pub w Lublinie: Świeży sandacz soute, usmażony na oleju rzepakowym, cytryna, świeży koperek. Im prościej, tym smaczniej (fot. Dorota Awiorko)

Są tak smaczne, że porzucisz dla nich najbardziej soczysty kawałek mięsa. Ponieważ w XVII wieku post trwał niemal pół roku, polscy kucharze doszli w przyrządzaniu dań bez mięsa do perfekcji. Przyrządzania ryb uczyli się od nas Francuzi. Na polskich stołach szlacheckich podawano raki, surowe ostrygi, żabie udka i ślimaki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pół roku postu?

Jeszcze w XVII wieku poszczono w każdą środę (na pamiątkę zdrady Jezusa przez Judasza), w każdy piątek (na pamiątkę ukrzyżowania Jezusa) i w sobotę (wigilia niedzieli). Jak podaje prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, badacz staropolskiej gastronomii, Polacy pościli w wigilie ważnych świąt, przed dniami świętych apostołów, patronów miast, świąt maryjnych.

Do tego Polaków obowiązywały ścisłe posty kwartalne (suche dni). Ukoronowaniem postu był Wielki Post. Doskonałym rybom i owocom morza na postnym stole towarzyszyło wino i wyrafinowane słodycze. Gdzie te czasy? Ale można do nich nawiązać: przy okazji rodzinnego obiadu w niedzielę czy wyjścia do restauracji w czasie postu.

Bliny gryczane z kawiorem

Składniki: 25 dag mąki gryczanej, 25 dag mąki pszennej, 1 l mleka, 5 dag drożdży, 5 jajek, 10 dag masła, sól, tłuszcz do smażenia, 2 słoiczki kawioru.

Wykonanie: połączyć oba gatunki mąki, przesiać, zalać wrzącym mlekiem, wymieszać. Rozetrzeć drożdże z cukrem, stopić masło, oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę na sztywno. Dodać do mąki wraz z żółtkami, posolić, odstawić do wyrośnięcia. Wlać ciasto na małą patelnię i usmażyć z obu stron na złoto. Podawać ze śmietaną i kawiorem.

Dorada po włosku

Składniki: 4 filety z dorady, 4 fileciki anchois, 1 łyżka kaparów, 2 łyżki czarnych oliwek, puszka włoskich pomidorów w zalewie, 4 ząbki czosnku, zielona pietruszka, 250 ml białego wina, dobra oliwa, sól, biały pieprz, kmin rzymski, szczypta gałki muszkatołowej.

Wykonanie: doradę odfiletować, podzielić na filety, umyć, skropić cytryną. Na oliwie podsmażyć kapary, anchois i czosnek. Dodać połowę wina, odparować, dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, kminem i gałką, dołożyć oliwki i dusić 10 minut.

Filety umieścić w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą z pieprzem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką, dodać resztę wina, przygotowany sos, skropić oliwą, nakryć folią aluminiową wstawić do piekarnika. Piec pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryć i dopiec. Podawać z ziemniakami pieczonymi w ziołach.

Zobacz także: Najlepsze pizzerie w Lublinie. Nasz ranking

Gołąbki gryczane w sosie z borowików

Składniki: 40 dag kaszy gryczanej, 1 główka kapusty, 25 dag brązowych pieczarek, natka pietruszki, sól, pieprz, bulion warzywny. Na sos: 5 suszonych borowików, 5 brązowych pieczarek, 1 cebula, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc. Nazajutrz ugotować do miękkości razem z pieczarkami. Kapustę sparzyć, rozdzielić liście. Kaszę ugotować na półsypko. Następnie wymieszać z drobno pokrojonymi pieczarkami i natką. Doprawić solą i pieprzem. Farsz układać na liściach kapusty i zwijać gołąbki. Na dnie rondla ułożyć pozostałe liście kapusty. Podlać bulionem, dusić do miękkości. Posiekane borowiki, pieczarki doprawić drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy, podlać wodą, w której moczyły się grzyby. Po 10 minutach zaprawić mąką, polać gołąbki na półmisku.

Gulasz z tołpygi

Składniki: 75 dag świeżej tołpygi, włoszczyzna, 2 cebule, 20 dag pieczarek, 4 łyżki oleju, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki pszennej, szczypta soli, 1 łyżeczka majeranku, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Wykonanie: rybę odfiletować, oczyścić z płetw i ości. Filety pokroić na kawałki. Włoszczyznę, cebulę i pieczarki pokroić w zapałki. Zalać wodą w garnku warzywa, rybę i przyprawy. Dusić do miękkości na małym ogniu 20 minut. Mąkę połączyć ze śmietaną i wlać do gulaszu. Zagotować, dokładnie mieszając. Podawać z ziemniakami, ryżem lub łazankami. Oraz ostrą surówką z papryki.

Kotlety z selera

Składniki: 4 selery, 2 jajka, 5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, 4 łyżki oleju, 15 dag tartego żółtego sera.

Wykonanie: selery oczyścić, umyć. Ugotować w całości w osolonej wodzie, aż będą lekko miękkie. Odcedzić i ostudzić, przeciąć wzdłuż na plastry.

Jajka roztrzepać na talerzu. Doprawić solą z pieprzem. Selery zanurzać w jajku, następnie w bułce tartej. Obsmażać z obu stron na złoty kolor. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem. Zapiekać 10 minut. Do panierki można dodać płatki kukurydziane albo ziarna słonecznika. Urozmaicenie panierki podbije smak potrawy. Podawać z brązowym ryżem.

Pierogi ze szpinakiem w sosie z czosnkiem i parmezanem

Składniki: 35 dag mąki, 1 jajko, 3/4 szklanki wody, szczypta soli. Nadzienie: 50 dag szpinaku mrożonego, 20 dag sera twarogowego mielonego, sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie: rozmrożony i odsączony szpinak wymieszać z serem twarogowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto i wyrobić. Rozwałkować, wyciąć krążki, na środek nakładać farsz, zlepić i ugotować. Wyjąć cedzakową łyżką i osączyć. Zamiast białego sera do farszu możecie nałożyć fety. Do pierożków ze szpinakiem doskonale nadaje się sos czosnkowy. Na maśle udusić czosnek, dodać mąkę, mleko, żółtko i śmietanę, doprawić solą, pieprzem i parmezanem. Sos trzeba robić powoli i cierpliwie, nie da się pospieszyć.

Żur grzybowy

Składniki: 2 szklanki zakwasu, 6 suszonych podgrzybków lub borowików, 1,5 litra wody, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu, 1 cebula, olej lniany.

Wykonanie: grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy. Gotować pół godziny. Wlać zakwas, zagotować. Rozlać do talerzy, do każdej porcji wlać łyżkę oleju. Można omaścić podsmażoną cebulką. Oddzielnie można podać kartofle pieczone z kminkiem.

Pozostałe informacje

Tarasola Cisy Nałęczów lepsza od rezerw Wisły Grupy Azoty Puławy [zdjęcia]
galeria

Tarasola Cisy Nałęczów lepsza od rezerw Wisły Grupy Azoty Puławy [zdjęcia]

Tarasola Cisy Nałęczów to największa sensacja tego sezonu. Michał Walendziak wykonał ze swoimi podopiecznymi kapitalną pracę. Nagrodą za nią może być nawet awans do IV ligi

Hetmański awans na jedenaście lat

Hetmański awans na jedenaście lat

20 marca 2024 roku minęło 75. lat od utworzenia piłkarskiej 2. Ligi, w 2008 nazwanej 1. Ligą. Dziś zamieszczamy kolejną część wspomnień z okazji brylantowego jubileuszu drugo(pierwszo)ligowców. Tym razem poświęconą piłkarzom z Zamościa

Niedziela Palmowa u Prawosławnych
galeria

Niedziela Palmowa u Prawosławnych

Wierni obrządku wschodniego obchodzili 28 kwietnia, święto Wejścia Pana do Jerozolimy czyli Niedzielę Palmową, rozpoczynającą prawosławny Wielki Tydzień

Hetman z 19. wygraną w sezonie. Komplet wyników zamojskiej klasy okręgowej

Hetman z 19. wygraną w sezonie. Komplet wyników zamojskiej klasy okręgowej

Główny faworyt do awansu kolejny raz nie zawiódł swoich kibiców. Hetman Zamość pokonał u siebie broniącego się przed spadkiem Metalowca Goraj 3:0

Janowianka przegrała w Opolu, Lublinianka 4:0 Lublin i pierwsza wygrana Motoru II od października [zdjęcia]
galeria

Janowianka przegrała w Opolu, Lublinianka 4:0 Lublin i pierwsza wygrana Motoru II od października [zdjęcia]

Bardzo długo na kolejne zwycięstwo musieli poczekać piłkarze Motoru II Lublin. Poprzednio młodzież ekipy z Lublina cieszyła się z kompletu punktów… 8 października, kiedy wygrała na wyjeździe z Ogniwem Wierzbica 2:1. Później zanotowała: trzy remisy i 10 porażek. W niedzielę wreszcie przyszło przełamanie, bo drużyna Wojciecha Stefańskiego zaaplikowała Stali Poniatowa pięć goli, nie tracąc żadnego.

Górnik słabszy od Bruk-Bet Termaliki Nieciecza. Baraże zaczynają "odjeżdżać"

Górnik słabszy od Bruk-Bet Termaliki Nieciecza. Baraże zaczynają "odjeżdżać"

Walczący o strefę barażową w Fortuna I Lidze Górnik Łęczna minimalnie przegrał na swoim stadionie z walczącym o utrzymanie Bruk-Betem Termaliką Nieciecza

Nagroda za wskazanie truciciela 50 300 zł

Nagroda za wskazanie truciciela 50 300 zł

Otrucie Czarta, lubelskiego sokoła wzbudziło emocje tysięcy osób. W rekordowej zbiórce zebrano od piątku do tej chwlili 50 300 zł na nagrodę za "zidentyfikowania przestępcy i zakończenia tego potwornego procederu, który trwa od 2019 roku"

Power Party
foto
galeria

Power Party

Nasz weekendowy clubbing kończymy wizytą w Helium Club, gdzie naprawdę było super. Zobaczcie, jak się bawiliście i co się działo.

Polskie Party
foto
galeria

Polskie Party

Polskie Piosenki w Berecie to mega popularna imprezka. To była niezapomniana noc, w rytm polskich przebojów. Zobaczcie, jak się bawił Lublin.

Padwa Zamość wygrała bez problemów, przykra niespodzianka w Białej Podlaskiej

Padwa Zamość wygrała bez problemów, przykra niespodzianka w Białej Podlaskiej

W spotkaniu otwierającym 28. kolejkę KPR Padwa Zamość odniosła cenne zwycięstwo nad Handball Stalą Mielec 32:22.

Grom Różaniec wygrywa w hicie kolejki i wskakuje na drugie miejsce w tabeli

Grom Różaniec wygrywa w hicie kolejki i wskakuje na drugie miejsce w tabeli

W hicie 22. kolejki zamojskiej klasy okręgowej grająca przez całą drugą połowę w przewadze jednego zawodnika Huczwa Tyszowce przegrała w Wożuczynie z Gromem Różaniec

Pogoń i Graf zagrały na remis. Niesamowity pech grającego trenera gości

Pogoń i Graf zagrały na remis. Niesamowity pech grającego trenera gości

W sobotę w meczu derbowym w Łaszczówce nie brakowało emocji. Tamtejsza Pogoń 96 zremisowała z rewelacyjnym Grafem Chodywańce 1:1. Wielkim pechowcem w tym spotkaniu okazał się grający trener gości Piotr Gozdek Bartosz Surman

Katarzyna Krawczyk nie powalczy o występ na igrzyskach olimpijskich w Paryżu. "Czujemy niesmak"

Katarzyna Krawczyk nie powalczy o występ na igrzyskach olimpijskich w Paryżu. "Czujemy niesmak"

Katarzyna Krawczyk z Cementu-Gryfa Chełm nie weźmie udziału w światowym turnieju kwalifikacyjnym do tegorocznych igrzysk olimpijskich, który odbędzie się w Stambule od 9 do 15 maja.

Lublin. Bieg Botaniczna Piątka - zdjęcia
Foto
galeria

Lublin. Bieg Botaniczna Piątka - zdjęcia

W Ogrodzie Botanicznym UMCS w Lublinie odbył się bieg Botaniczna Piątka. Lubelski bieg jest jednym z trudniejszych, bo są tu wzniesienia, więc zwłaszcza końcówka biegu jest wymagająca.

Polski Cukier Start znowu nie zagra w play-offach. "Przyczyny tego, co się stało musimy przeanalizować"

Polski Cukier Start znowu nie zagra w play-offach. "Przyczyny tego, co się stało musimy przeanalizować"

Polski Cukier Start Lublin na finiszu sezonu wypadł z najlepszej ósemki i ponownie nie zagra w fazie play-off. W sobotę, na koniec rozgrywek czerwono-czarni dostali lanie od Legii Warszawa (92:112). Jak spotkanie oceniają gospodarze?

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium